Miks sa avokaadot vihkad?

BoJack Horsemani neljanda hooaja kümnendas osas annab California kuberneriks kandideeriv tüütu mõrd Jessica Biel (kelle animeeritud tegelaskujule on hääle andnud päriselus üldse mitte nii mõrd Jessica Biel ise), enda kohta ajakirjanikule säärast tundlikku infot, mis kukutab ta kolinal valimiste võidupositsioonilt.

Jessica Biel…vihkab avokaadosid.

tumblr_p2ny7abMCV1vfecm0o3_1280
Autor: Everything Bojack Horseman

“Who doesn’t like avocados? I don’t know if Jessica Biel has the right judgment to lead California. And I was totally convinced before, – so it’s really – Whoa! the avocado thing that I have a problem with,” vahendab kohalik sarveline uudistesaatele kalifornialaste arvamuse otse šokeerivate sündmuste südamest.

Ma olen temaga päri. Ka mina ei otsustaks valimistel kellegi kasuks, kes avokaadosid jälestab. Miks peakski? Juba esimene suvaline guuglivaste annab 20 põhjust, miks avokaadosid oma uuteks parimateks sõpradeks pidada. Kuigi see on juba veidi liigne pugemine ühe puuvilja ees, sest tegelikult piisab avokaado-armastuseks ainult võrratust viiest:

1. Avokaadod on kasulike rasvade tervisepommid aka “looduse või”;
2. Nad on Instagrami superstaarid, populaarsemad ja fotogeenilisemad kui sina ja mina;
3. Neid võib määrida näkku ja pähe;
4. Nende valmimist saab seksistlikult võrrelda meeste püsisuhteks valmidusega;
5. Avokaado teine nimi on alligaatorpirn. Alligaator + pirn. Enam rohkem armsamaks minna ei saagi.

Mis tõestust siin veel vaja on?

Kõik a r m a s t a v a d avokaadosid. Punkt.

Ei. Juba jõudsin unustada.

Kõik peale ühe. Kõik peale Bieli. Such a bitch. Mis tal viga on?

Kuna sari ei ava meile multika-Bieli avokaado-antisümpaatia ajalugu, siis võime vaid oletada. Võib-olla ei meeldi talle vilja murukreemjas maitse? Võib-olla kadestab ta avokaado A-staari staatust? Võib-olla sai temastki ‘avokaadokäe’ohver?

Ent vahest on teema pealispinnast sügavam? Mis siis kui avokaadodel on olemas tumedam, süngem pool? Palju-palju tumedam kui avokaado, mis on asetatud toorena külmkappi või guacamole, millele on unustatud oksüdeerumise vältimiseks sorts sidrunimahla juurde lisada?

Häbene, millenial

Kes on kunagi puuviljaletis avokaadosid valinud, on ilmselt märganud: avokaadod on kallid. Vastikult kallid. Ja aina kallimaks lähevad. Mitte ainult siin. Selle ülemaailmse hinnatõusu põhjus on tarbijas, kelle nõudlus tervisliku ja instagrammitava toidu järele (vt avokaadode fotogeenilisus) on mõjutanud korralikult eksootilise puuvilja kättesaadavust ja hinda. Veel enam, läänemaailma millenialid armastavad avokaadot sedavõrd, et on nõus väljas käies koos 20 dollariliste avokaadovõikudega sööma ära ka selle raha, mida saaks nii mõnegi arvates palju mõistlikumalt kasutada.

“When I was trying to buy my first home, I wasn’t buying smashed avocado for $19” ütles Austraalia kinnisvaramogul ja noor miljonär Tim Gurner teravalt mõned aastad tagasi Y-põlvkonna tarbimisharjumusi ja avokaado-hedonismist põhjustatud eluasemekriisi teemat kommenteerides.

Gurneril, muidugi, on õigus. Kes soovib maja ostmiseks raha säästa, peab lõpetama avokaadode söömise. Ja mitte ainult pangaarve pärast. Planeedi säästmise pärast ka. Sest tuleb välja, et…

Ka sina, avokaado

…avokaadod on keskkonnale koormavad. Mida?! Miks?

Esiteks põhjusel, et nagu iga aiandifrukt, vajab avokaado kasvamiseks suurtes kogustes energiat ja vett (avokaado on apelsinist 2x janusem), väetist ja pestitsiide.

Teiseks, kuna suurim nõudlus alligaatorpirnide järele juhtub olema seal, kus nad enamasti ei kasva (UK, EL, Kanada) kulub omajagu energiat ka viljade pakendamiseks, võõrsile transportimiseks ning jahutamiseks, et neid tarbijale värskena hoida. Üldine reegel siin kipub olema – mida kaugem on vilja päritolumaa (Kesk- ja Lõuna-Ameerika, Austraalia, Hiina, Kagu-Aasia, Dominikaani Vabariik, Etioopia), seda suurem on selle ökoloogiline jalajälg.

Kuid avokaadode puhul ei olegi vahest kõige kriipivam see, et nad teistest viljadest janusemad on ning puuviljaklassis lennates reisipunkte koguvad.

Mind teeb murelikuks kolmas punkt. Viimaste kümnendite lääne tervise- ja trenditeadlike tarbijate kasv ning omakorda kasvav nõudlus teeb avokaadost vaesele viljakasvatajale Mehhikos üpris tulusa äri. Selles poleks iseenesest midagi halba, kui raha ei motiveeriks farmereid istanduste rajamiseks harvendama ja hävitama põliseid männi- ja nulumetsi. Taoline keskkonnavaenulik praktika on vaesemates piirkondades kiire levima ning ka siis kui metsi kohe ei langetata, istutatakse avokaadopuud kavalalt põlispuude vahele, mistõttu tuleb varem või hiljem vanad puud avokaadopuudele jalgu jäädes ikkagi maha võtta.

Kes teab, ehk on just see viimane põhjus, miks multika-Biel avokaado asemel leivale restoranis värsket mereõhku tellib? I want to Biel-ive it.

Autor: Everything Bojack Horseman

Et farmeri motivatsioon metsahävitamiseks tuleb minult, kes ma avokaadost kaugel maal lugu pean, tekib mul siin omajagu küsimusi.

Osta või mitte osta? Kui osta ja teadlikult, siis mis riigi oma eelistada? Kas mehhiklasest avokaadokasvatajal endal on võimalik oma saadusi üldse süüa? St saab ta seda pisut rikkamana endale lubada või sarnaneb tema lugu kinoakasvatajate traagikale, kelle vaev ja vili läheb otsejoones lääne tarbija lauale? Kuidas muuta avokaadot keskkonnasõbralikumaks? Nii kasvataja kui tarbija jaoks?

Ma ei tea, ma ei vasta. Ma viskan need küsimused üles mõtlemiseks ja arutamiseks.

Ainus, mis ma praegu millenialina teha oskan, on olla avokaado vastu edaspidi lugupidavam. Kord juba ostetuna pista ta pintslisse enne, kui ta üleküpselt, liigtumeda ja söömiskõlbmatuna prügikasti maandub.