ZOTTER Šokolaadimanufaktuur – öko, õiglane ja kvaliteetne

Zotteri šokolaadimanufaktuuri asutaja Josef Zotter sündis 21. veebruaril 1961. aastal Feldbachi linnas Styria maakonnas, kus ta õppis kokaks ja pagariks. 1987. aastal lõi ta Zotteri pereettevõtte, sooviga oma ideid ise ellu viia. Koos oma abikaasaga avasid nad Austria linnas Grazis esimese Zotteri kondiitriäri. Seal pakkusid nad erilisi maiustusi, mis kiirelt kuulsust leidsid ja kolme lisakondiitriäri avamiseni viisid.

Esmakordselt külastas Zotter kakaoube kasvatavaid piirkondi Nicaraguas, Peruus, Boliivias ja Brasiilias 2001. aastal. Ta soovis näha kasvandusi ja vahetult talunikega tutvuda. Saadud kogemuste tulemusel mindi 2004. aastal kogu toodanguga üle õiglase tootmise toorainele. Zotter töötab väiketalunikega, on tihedates suhetes tootjatega ja saab seeläbi kindlustada toodangu kõrge kvaliteedi.

“Ghanas ja Elevandiluuranniku kakaotootmises töötab üle 200 000 lapse. See on meie probleem. Lõppude lõpuks ei saa laste tööjõud hea maitsta.”

Aastal 2006 läks kogu toodang üle orgaanilisele tootmisele, mis polnud sugugi lihtne ettevõtmine firmale, kes kasutab väga palju spetsiifilisi koostisosi. Kuid pingustused on seda väärt ning isegi toodetes kasutatav viski ja goji-marjad on pärit orgaanilisest tootmisest.

2007. aastal mindi täielikult üle ‘bean-to-bar’ (oast šokolaadiks) tootmisele. See tähendab, et kogu tootmine on ettevõtte sisene – kakaooast valmis šokolaadini.

Bean to Bar

Oma oast-tahvlini tootmisliiniga on Josef Zotter üks väheseid tipptasemel šokolaaditootjaid maailmas, kes teostab kõik tootmisprotsessid ettevõtte siseselt: alates kakaoubade röstimisest ja klassikalisest jahvatamisest on kõik on tehtud kohapeal suurima pühendumusega. Zotter on üks väheseid Euroopa bean-to-bar tootjaid ja ainuke, kes teeb seda 100% orgaaniliselt ja õiglaselt.

Šokolaadi tootmise loominguline keskus asub 5200 ruutmeetril. Seda seetõttu, et teekond kakaooast šokolaadini on väga keeruline protsess. Lisaks kohtleb Zotter iga erinevat kakaosorti individuaalselt, sobitades protsessi selle eripäradega.

Orgaaniline

Kogu Zotteri toodang, sealhulgas haruldused nagu Bird Eye Tšilli ja Marc de Champagne, toodetakse orgaanilistest komponentidest. “Meie jaoks oli oluline mitte ainult toota nišitoodet orgaanilise sildiga, vaid muuta kogu toodang mahedaks. Kuna me oleme algusest peale rajanud tootmise kvaliteedile ja piirkondlikule kultuurile ning hoidunud säilitusainete, kunstlike maitsete jmt läikivate keemiatööstuse saaduste kasutamisest, oli täiesti orgaanilisele filosoofiale üleminek järjepidevuse küsimus.”

Õiglane kaubandus

Alates 2004. aastast on Zotter püsiv Fairtrade Austria litsentsi partner. Zotter hangib põhilise tooraine – kakao ja roosuhkru, õiglasest ja mahedast tootmisest. Nagu ütleb Josef Zotter, “Kakao töötlemise ettevõttena kanname meie vastutust kolmanda maailma kakaokasvatajate elu- ja töötingimuste eest. Õiglane kaubandus loob tootjariikides võimalusi väiketalude ja istanduste töötajatele.”

“Neil on võimalus vabaneda kõikuvatest maailmaturu hindadest ja luua iseseisev eksistents, kus lapstööjõud ja keskkonna ärakasutamine on võõrsõnad.”

Mõtle roheliselt

Zotteri edu on elav tõestus sellest, et ökoloogiliselt ja sotsiaalselt head äritavad on majanduslikult elujõulised. Zotter on Austria üks jätkusuutlikumaid ettevõtteid. Ettevõtte kontseptsioon, milles kasutatakse ainult orgaanilisi ja õiglaselt kaubeldud koostisosi, areneb ja edeneb pidevalt.

Pildid Zotteri kodulehelt.